maanantai 19. lokakuuta 2009

Neste Oil

Neste Oil päätti YT-neuvottelut lokakuussa 2009. Yhtiön heikon taloudellisen tilanteen takia irtisanottiin yli 350 henkilöä. Irtisanomiset hoidettiin pöyristyttävän tylysti ja henkilökunta kyykitettiin täysin polvilleen.

Osa työntekijöistä huomasi tulleensa irtisanotuksi kun eivät aamulla päässeet kirjaantumaan tietojärjestelmiin. Tunnukset oli lopetettu. Irtisanottuja vahdittiin hyvin tarkkaan ja suurimmalta osalta evättiin irtisanomisilmoituksen jälkeen pääsy tietokoneelle henkilökohtaisiin kansioihin ja sähköpostiin. Tavarat piti kerätä nopeasti yhteen ja joissakin tapauksissa vartijat heittivät silminnähden järkyttyneet irtisanotut ihmiset ulos rakennuksesta.

Henkilökunnalle tarjottiin irtisanomispakettia jonka ehdot olivat pöyristyttäviä. Suurin osa ammattiliitoista varoittaa tämänkaltaisten ehtojen hyväksymisestä.

Taustalla pitää muistaa, että Nesteen henkilöstöpoliittinen linja on muuttunut kauttaaltaan äärimmäisen tylyksi uuden toimitusjohtaja Matti Lievosen astuttua yhtiön johtoon. Vanhat Nesteen ja Fortumin aikaiset arvot on heitetty tunkiolle. Irtisanomiset ovat aina vaikeita tilanteita, varsinkin irtisanomisen kohteeksi joutuneille. Hyvin vaikea on kuvitella miksi Neste Oil:n kaltainen yritys haluaa vielä kaiken lisäksi nöyryyttää irtisanottujaan epäinhimillisin keinoin.

Kannattaa todella miettiä haluaako joskus hyvien aikojen koittaessa palkkautua yhtiön palvelukseen jonka henkilöstöpolitiikka on ellei fasistista niin ainakin keskiaikaista.

Ei kommentteja: